2012 m. gruodžio 19 d., trečiadienis

Planuojame meniu savaitei

Taip, tiesiog va taip imame ir suplanuojame visai savaitei į priekį, ką valgysime, ir apsiperkame tik kartą per savaitę. Ir tai tikrai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo. Užtat net labai apsimoka - žinau, nes praktikuoju tai jau gerus metus laiko. Be abejo, tai sugalvojau ne aš. Aš tik noriu sudėlioti jums viską, ką apie tai girdėjau iš skirtingų šaltinių ir papildyti savo patirtimi.
Kodėl verta?

1. Sutaupysite pinigų. Pačios žinote, kaip būna, kai išeinate į parduotuvę morkų, o paliekate ne mažiau, kaip 50 Lt. Apsiperkant tik kartą per savaitę, apgalvotai ir su sąrašu, neprisipirksite daugybės nereikalingų smulkmenų. Iš praktikos sakau, kad pradėjus planuoti meniu savaitei, išlaidos maistui sumažėjo apie 30%. O tai jau šis tas.

2. Sutaupysite laiko. Taip, didesnis apsipirkimas užtrunka kiek ilgiau, tačiau apsiperkate tik kartą per savaitę. Pagalvokite, kiek laiko sutaupysite, neidami kasdien ar kas dvi dienas į parduotuvę. Be to, šiek tiek sutrumpės ir laikas, skirtas maisto gaminimui, nes patiekalus žinodami iš anksto, galite iš anksto jiems pasiruošti reikalingus produktus ar ruošinius.

3. Sutaupysite nervų. Nežinojau, kaip kitaip įvardinti šitą punktą :) Įsivaizduokite, daugiau jokių minčių: "ką šiandien pagaminti?", "ką reikia tam nusipirkti?", "negaliu pagaminti to, nes nebeturiu ano" ir pan. - nes jau viską žinote, tik išsitraukiate produktus iš šaldytuvo, pagaminate, ir galva neskauda.

Kaip tai padaryti?

1. Neskubėkite. Pradėkite po truputį - suplanuokite meniu trims dienoms. Kitąkart - penkioms. Pagaliau - savaitei. Po truputį įprasite, aiškiai pamatysite savo šeimos valgymo įpročius ir kaskart tai darysite vis lengviau ir greičiau. Aš meniu apgalvojimui ir pirkinių sąrašo sudarymui skiriu 10 min., prie rytinio kavos puodelio šeštadieniais.

2. Įvertinkite likučius. Dieną prieš planuojamą apsipirkimą apsižvalgykite, kas guli šaldytuve. Ką reikia išmesti, kas gali dar ilgai ir nuobodžiai stovėti, o ką reikia greitai suvartoti, ką galima iš to pagaminti? Būtent iš šitų produktų planuokite patiekalus pirmosioms dienoms. Ar yra pakankamai negendančių produktų atsargų? Geriau visuomet turėti spintelėje po vieną pakuotę cukraus, miltų, aliejaus ar ryžių, nei vieną gražų rytą susinervinti, kad negalite pasidaryti mėgstamos kavos, nes "staiga baigėsi cukrus". Paėmę paskutinę "atsargų" pakuotę, produktą įsitraukite į kitą apsipirkimą.

3. Suplanuokite meniu. Nereikia būti pernelyg smulkmeniškoms. Vargu, ar jums pavyks patogiai laikytis to, ką suplanavote, jei jūsų plane viskas bus surašyta valandomis, porcijomis ar kąsniais. Protingai suplanuokite kasdienai po "rimtą" patiekalą pietums, lengvesnį vakarienei ar pusryčiams, jei juos valgote. Kad nereikėtų planuoti smulkių užkandų, tiesiog apgalvokite savaitei kelis tam tinkamus patiekalus - tegul būna šaldytuve salotų, dešrelių, produktų greitai susitepti sumuštinį, vaisių ar pan. Galite vienos dienos ir neplanuoti - tądien suvartosite likučius. O įvairūs likučiai, nors ir po trupinėlį, visuomet tiks sriubai, troškiniui ar picai. O jei jau tų likučių tiek ir neliks - visada išsisuksite grūdine koše, sklindžiais ar omletu.

4. Sudarykite pirkinių sąrašą. Susirašykite, kiek ir kokių produktų jums reikės. Įsitraukite, ko trūksta atsargose. Apgalvokite, ar pakanka buitinių smulkmenų, kurios dažnai pasimiršta - skalbimo, valymo priemonės, degtukai, šiukšlių maišai ir pan. Stenkitės į sąrašą pirkinius rašyti grupėmis ir ta tvarka, kuria eisite per parduotuvę (ypač, jei dažniausiai apsiperkate toje pačioje vietoje) - nereikės bėgioti po parduotuvę pirmyn ir atgal, pakeliui papildant pirkinių krepšį akcijinėmis prekėmis, kurių daugumos jums ir nereikia. Palikite sąrašą iki rytojaus - greičiausiai dar ką nors prisiminsite.

5. Apsipirkite. Be galo protinga eiti į parduotuvę sočiam ir nepamiršti pasiimti maišelio (daugumos namuose vienkartiniai maišeliai jau iš stalčių virsta). Turite sąrašą, jo ir laikykitės. Kai ranka kils prie prekės, kurios sąraše nėra, dar kartą savęs paklauskite, ar jums tikrai jos reikia? Ar tikrai dabar? Sakote, akcija? Ar ši akcija tikrai padės jums sutaupyti? Sutinku, kad verta pigiau įsigyti grikių kruopų ar skalbiklio - nepradėsite jų vartoti daugiau vien dėl to, kad daugiau turite. Bet ar tikrai nusipirkti 4 varškės sūrelius už 3 kainą (kai sūrelių pirkti apskritai neketinote) - taupymas? Vienas, du, praeiname, pagal sąrašą prekes į krepšį susidedame, į kasą, susimokame - ir namo. Kuo mažiau slampinėsite, tuo mažiau išlaidausite. O be to - juk turite ir įdomesnių užsiėmimų, nei valandą trintis po maisto prekių parduotuvę.

Kaip ir viskas. Jau žinote, ką kurią dieną gaminsite, turite namie visus tam reikalingus produktus. Galima iš anksto (iš vakaro) išsitraukti užšaldytą mėsą, užmerkti pupeles ar ką nors susipjaustyti, jei reikia. Pasikeitus norams ar galimybėms, sukeiskite kažkurių dienų patiekalus vietomis.

Dažniausi prieštaravimai, kuriuos išgirstu

"Iš kur tiek laiko, sėdėti ir kurti meniu visai savaitei į priekį?" - Pasikartosiu, užtrunku 10 min. Niekam nereikia tobulai išpiešto švarraščio be gramatinių klaidų, nereikia ir surašyti viską kąsnio tikslumu. Nebūtina spausdinti kompiuteriu ar dėlioti abėcėlės tvarka. O sutaupo man tai tikrai daugiau, nei 10 min.

"Ar nenuobodu iš anksto žinoti, ką valgysi?" - Kaip kam. Man daug nuobodžiau kiekvieną mielą dieną galvoti "ką pagaminti?". Be to, meniu planavimas gali būti net visai smagus šeimyninis užsiėmimas! Kartu rinkitės kaip iš restorano meniu, balsuokite, mokykite vaikus rasti kompromisą, susikirtus skirtingoms nuomonėms...

"Ar nenuobodu valgyti tą patį?" - O kas sakė, kad suplanuotą - vadinasi, tą patį? Nejaugi kasdien galvodami, ką gaminsite ir kasdien apsipirkdami, kiekvieną dieną ruošiate po naują, neregėtą, egzotišką patiekalą? Netikiu. Be to, visada galima susirasti naują, įdomų receptą ir įtraukti jį į kitos savaitės meniu.

"Nežinau, kaip tau taip išeina..." - Kai labai noriu, tai ir išeina. Be to, man ir aplinkybės kitaip nelabai leidžia - gyvenu užmiestyje, iki padorios parduotuvės geras gabalas kelio, šiaip neprilakstysi. O kasdien po darbo, pasiėmus vaiką iš darželio, dar su juo prasitrinti eilėse maisto parduotuvėje ir tik tada važiuoti namo - na jau ne, ačiū.

"Juk per savaitę maisto produktai suges!" - Ar tikrai? Didžioji dalis produktų šaldytuve puikiai išsilaiko savaitę laiko, net ir ilgiau. Yra tik labai retos išimtys, tad patiekalus su tomis greičiau gendančiomis išimtimis gaminu pirmosiomis savaitės dienomis. O savaitės bėgyje pritrūkus duonos ar pieno, jų nusipirksite.

Kviečiu skaitytoją palikti savo komentarą: papildyti mano mintis, paklausti, pagirti, pakritikuoti, pasidalinti patirtimi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą