2013 m. vasario 13 d., trečiadienis

Mažos praktiškos gudrybės tvarkai namuose

   Tikrai ne visos mėgstame tvarkytis - tuo labiau, kad tai tenka daryti nuolat. O jei dar sukamės amžiname rate "namai - darbas - vaikai - namai" - ir laiko idealiai tvarkai nelabai lieka. Tai, ko gero, bus dar vienas iš nuolat papildomų mano straipsnių - pasistengsiu į vieną vietą sukaupti kuo daugiau naudingų patarimų, kaip lengviau palaikyti tvarką namie.

   1. Namie visuomet yra "potencialių šlamšto kaupimo vietų" - kur namiškiai "laikinai" mesteli raktus, telefonus, čekius, varžtus, akinius, baterijas ir kitokias smulkmenas, taip sukurdami amžiną netvarką ant kurios nors pamėgtos palangės, lentynos, staliuko ar pan. Ir ta netvarka bado akis. Turite kelis variantus: galite tokią pamėgtą vietą tiesiog panaikinti (pvz., išnešti staliuką į kitą vietą), padaryti ją nepatogia ar "nepriderama" šiukšlinimui (pvz., padėti ant palangės keletą gėlių vazonų - vargu, ar krausite savo turtą ant gėlių) arba, kaip aš ypač mėgstu, užmaskuoti. Tam potencialioje netvarkos vietoje padedu, tarkime, pintą krepšelį. Namiškiai ir toliau sėkmingai krauna į jį visas vietos nerandančias smulkmenas, kuomet prireikia - iš ten ir pasiima, aš retkarčiais tą krepšelį išvertusi likviduoju jame susikaupusią turtą, tačiau ta lentyna ar palangė neatrodo netvarkingai - matote tiesiog dailų krepšelį.

   2. Kaži kodėl labai nemėgstu elementaraus darbo - pakeisti naujais šiukšlių maišus šiukšliadėžėse. Erzina, kad tai daryti tenka dažnai, kaskart raustis spintelėje, ištraukus įdėti naują šiukšlių maišą... Todėl interneto platybėse sumedžiojusi šį genialų patarimą labai apsidžiaugiau ir pritaikiau dar tą pačią dieną. Į šiukšlių kibirą galima įdėti ne vieną, o iškart kelis (tris, keturis ar net penkis) šiukšlių maišus! Taigi vėliau tereikia prisikaupusį maišą išimti ir išmesti - o jo vietoje jau gražiai guli naujas ir švarus :)

   3. Ne per seniausiai iš svečiuose besilankiusios draugės išgirdau pagyrimą: "Ooo, kad mano rankšluosčiai spintoje šitaip idealiai gražiai gulėtų, kaip pas tave..." Tikrai galima pagalvoti, kad aš kasdien tuos rankšluosčius lankstau, lyginu ir glostau :)  Viskas daug paprasčiau. Pirma, išskalbtą rankšluostį reikia padžiauti maksimaliai išpurtytą ir išskleistą - jis taip lygiai ir išdžius, lyginti jo nebereikės. Antra, jei įprasite juos spintoje sudėti į atskiras krūvas pagal dydį, be to, visada vienodai, tokiu pat būdu juos sulankstyti ir ta pačia puse į spintą padėti - spinta atrodys lyg iš žurnalo paveiksliuko :) O juk tai tik įprotis, kaip kad įprantate ta pačia ranka ir panašiais judesiais valytis dantis ar maišyti cukrų arbatoje.

   4. Naudokite patogius indus maistui, buitinei chemijai ir pan. Kartą nusipirkę brangesnio pieno patogiame plastikiniame butelyje, vėliau galėsite jame laikyti perpiltą pieną, sultis ar pan. - kur kas patogiau, nei popieriniame pakelyje ar maišelyje. Įvairias arbatžoles, miltelius, kruopas ar pan. patogu laikyti užsukamuose indeliuose (pvz., nuo uogienės ar majonezo), plastikiniuose kibirėliuose. Į didesnės talpos užsukamus indus patogu perpilti skalbimo miltelius. Buteliukuose su dozatoriumi (pvz., likusiuose nuo skysto muilo), ypač patogu laikyti ir naudoti indų ploviklį, dušo gelį ar pan. Taigi, pagalvokite prieš išmesdami kažkokią pakuotę - galbūt galite ją išradingai ir praktiškai pritaikyti.

   5. Išvalyti mikrobangų krosnelę ar orkaitę bus vienas malonumas :) , jei prieš tai įdėsite indelį su vandeniu ir soda bei įjungsite prietaisą 10 min. Nustebsite, kaip gražiai viskas nuo karštų garų atmirks - tereikės tik nuvalyti drėgna šluoste. O net jei kurių ypač baisiai prikepusių nešvarumų taip neįveiksite - po tokios procedūros jie kur kas lengviau nusivalys ta pačia indelyje likusia soda.

   6. Kariaujate su dulkėmis? Visų pirma atidarykite langus, išvėdinkite namus. Tuomet sudrėkinkite orą - specialiu drėkintuvu, kokiu nors garų prietaisu ar bent drėgnais rankšluosčiais ant radiatorių. Nuo drėgmės ore esančios dulkės tampa sunkesnės, sulimpa ir iškrenta, išsėda iš oro ant paviršių ir grindų - oras tampa švaresnis, o išvalius dulkes, jos nepradeda vėl skraidyti jau po pusvalandžio.

1 komentaras:

  1. Norėčiau pridurti, kad namuose labai padeda rūšiavimo kibirėliai- vaikams tai kaip žaidimas- visi popierėliai, galvaniniai elementai ir kitos šiukšlelės kaip mat ras savo vietą:)

    AtsakytiPanaikinti